Blokini

23. joulu, 2012

Opin stucco lustro tekniikan 1969 Yrjö Randelinin järjestämällä kurssilla Maalarien ammattikoululla Helsingissä. Hän kertoi että silloin Suomessa tämän lajin taitajia oli hänen lisäkseen joku toinen. Hän halusi opettaa stucco lustroa ettei taito häviäisi Suomesta. Presidentin linnassa ja Eduskuntatalossa on stucolla tehtyä kivijäljiltelmää suoraan seinään. 

Stucco lustro -töitä tehtiin paljon renesanssiajalla, jolloin tekniikka oli käytössä seinä- ja kattofreskoissa. Vanhin suomalainen stucco lustro löytyy Turun linnan portinvartijan kamarista, jossa on 1500-luvulla maalattu teos rakastavaisista.

Yksi syy stucco lustro -taiteen vähäisyyteen on tekniikan haasteellisuus. Taideteoksen lopputulos on palkitseva, koska värit ovat huikean kirkkaat, loistavat ja värikylläiset.

9. marras, 2012

Olen tehnyt veistoksia, ölyvärimaalauksia ja grafiikkaa. Nyt teen etupäässä stucco-lustroa ja valokuvateoksia.

Stucco-lustro on vanha keskiaikainen maalaustekniikka. Se oli tunnettu jo keisarinajan Roomassa, jolloin se oli merkittävä reliefien materiaali. Sydänkeskiajalla suosittiin muitakin tapoja, mutta renesanssi merkitsi stucco-taiteen uudelleen syntymistä. Barokin ja rokokoon aikana se oli muodissa koko Euroopassa, eikä ole myöhemminkään täysin unohtunut.

Stucco-lustro on kipsiä, kalkkia, väripigmenttiä, vettä, hiekkaa, marmori- tai alabasterimurskaa. Sopivassa suhteessa ja oikein käsiteltynä niistä saa aikaan hehkuvan maalauksen pinnan.

Maya-intiaanien parissa tunnettiin myös stucco-lustro. He koristelivat hautojaan stukoilla. Se saattoi olla syynä siihen että he joutuivat lähtemään alueelta, sillä stucco tulee polttamalla ja he olivat hakanneet kaikki metsät ja lopulta ei kasvanut mikään. Oli pakko lähteä. Näin kerrottiin eräässä TV-ohjelmassa, mikä käsitteli Maya-intiaaneja.